Daikon je užitna korenovka iz družine Brassicaceae, ki je na voljo v številnih oblikah, barvah in velikostih. Daikon je zelo priljubljena zelenjava na Japonskem, čeprav se uporablja tudi v mnogih drugih kuhinjah. Zaradi njegove vsestranskosti je zelenjava enostavna za vključitev
- Poreklo: Vzhodna Azija.
- Družina: Brassicaceae, kot so brokoli, ohrovt, zelje ali hren.
- Druga imena: zimska redkev, japonska redkev
Lahko bi rekli, da je zeljnica pak choi po rasti podobna kitajskemu kapusu, ima le nekoliko lepše liste žličaste oblike. Pecljati del lista, ki je pritrjen na stržen, je bele barve z belimi izrazitimi žilami, zgornji del lista pa se žličasto oblikuje, lahko bi rekli, da list po
Redkev China rose je rdeča sorta redkve in spada med kapusnice. Tako po okusu, kot tudi sestavi je zelo podobna ostalim predstavnikom te skupine. Imajo močan, precej pekoč okus, zato jih ne uporabljamo za osnovo jedi, ampak le kot dodatek. Primerni so kot sestavina solat, omlet, se
Rdečo peso uvrščamo med nizkokalorična živila, čeprav ima v primerjavi z drugo zelenjavo precej višje vrednosti sladkorjev. Zato niti ni nenavadno, da so iz nje razvili sorto sladkorne pese, iz katere danes pridobivamo sladkor. Rdeča pesa je bogat vir magnezija ter folne kisli
Črna gorčica (ogrščica) je ostrejša od bele. Priljubljena je v indijski kulinariki. V južnih predelih Indije črna gorčična semena na suho popražijo ali pa na hitro ocvrejo v olju ali prečiščenem maslu, da izvabijo prijeten vonj po oreščkih in onemogočijo encim mirozazo
Grah Vitičar je srednje visoka in srednje bujna sorta graha. Rastlina ne potrebuje nobene opore. Zrna so srednje velika, sladkega okusa, svetlozelene barve in zelo okusna. V primeru mile zime, ga lahko sadimo tudi v jeseni.
Znano je, da ima drobnjak zelo blagodejen vpliv na prebavo, saj odstranjuje črevesne zajedavce. Poleg tega znižuje krvni pritisk in raven holesterola v krvi ter širi žile. Odlično raztaplja sluz v telesu in krepi imunski sistem. Ima diuretične učinke, saj spodbuja delovanje led
List ostrig ali Oyster leaf je edinstvena rastlina, ki izgleda kot zelišče z listi, ki imajo okus po ostrigi – svež, oceanski okus. Tekstura te rastline je sočna in nežna, s srednje zelenimi podolgovatimi listi na svetlo zelenih steblih. Druga imena za ta užitni list so ostrig
Purple shizo se v japonski kuhinji pogosto uporablja za barvanje vloženega ingverja in sliv (umeboshi). Zelišče je priljubljeno zaradi zagotavljanja briljantne barve fuksije hrani in pijači, hkrati pa dodaja aromo po meti vsaki jedi.