Location

58 White St, New York

Mikro

Mikro zelenjava ali mikro zelenje ali mikrozelenjava se je v Sloveniji pojavila precej pozno, kljub temu, da kalčke poznamo in uporabljamo že desetletja.
Gojenje
Gojimo izdelke najboljše kakovosti

Kaj je mikro zelenjava in zakaj je tako dobra za vas?Ste že slišali za mikro zelenjavo?

Mikro zelenjava ali mikro zelenje ali mikrozelenjava se je v Sloveniji pojavila precej pozno, kljub temu, da kalčke poznamo in uporabljamo že desetletja. Mikro zelenjavo lahko sedaj kupite v trgovinah z zdravo prehrano ter jo okusite na različnih jedeh v restavracijah.

Pa veste zakaj je tako zanimiva?
Mikro zelenjava je superhrana oz. super živilo.

  • Mikro zelenjavo je enostavno dodati k vsakem obroku.
  • Mikro zelenjava vsako jed naredi še bolj okusno in lepšo na pogled.
  • Mikro zelenjava ima več hranilvitaminov in mineralov kot odrasla zelenjava.

Kaj točno je mikro zelenjava?  

je zelo mlada oblika zelenjave ali začimb kot so npr. por, grah, brokoli, solata, gorčica, zelje, redkev, bazilika, koper, pesa, cvetača, chia, detelja, in še in še.

Predpona »mikro« dejansko pomeni, da gre za zelo mlado oblika zelenjave, ki še nima izgleda odrasle zelenjave. Mikro zelenjavo gojimo v velikosti od 3-10 cm, kar navadno traja od 7-30 dni, odvisno od vrste. Mikro zelenjava je starejša od kalčkov in veliko mlajša od »baby« zelenjave.

Vzgajamo jo lahko na zemlji ali na različnih posebnih rastnih podlogah.

Zgodovina:

Mikro zelenjava je najprej postala priljubljena sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja v Kaliforniji in prva uporaba besede “microgreens” je bila dokumentirana leta 1998. Najprej so jo uporabljali izključno v restavracijah kot »okras«, kasneje za mešanje in izboljšanja okusa jedi, sedaj pa se jo uporablja tudi v domači kuhinji, za izdelavo smoothie-jev in kot nadomestek raznim dodatkom k prehrani.

Uporaba  

Delo z njo je resnično enostavno in zabavno. Vse kar potrebujete so ostre škarje, s katerimi odstrižete mikro zelenjavo nad rastno podlago, brez da bi se dotikali le-te. Odstrižete le toliko kot potrebujete, ostalo shranite v hladilnik.

Ker gre za svežo in živo zelenjavo, jo toplotno ne obdelujete in jo lahko uporabite  vsepovsod. Lahko jo uporabite kot prigrizek, saj je skoraj brez maščob in holesterola,  ima nizke vsebnosti ogljikovih hidratov in natrija ter zelo malo kalorij. Uporabite jo lahko na mesu, juhah, predjedeh, malicah, sendvičih, solatah, pijačah, omletah, pizzah, ribah… Še posebej zanimiva je za otroke, ker jo imajo ponavadi raje, kot odraslo zelenjavo.

Je enostavna za hrambo, saj jo imamo lahko v hladilniku tudi do 10 dni in ima še vedno poln okus in polno hranilno vrednost, saj je še vedno živa.

Veste kaj je najlepše pri mikro zelenjavi? Njen okus J. Ima enak okus kot odrasla različica zelenjave, le da je ta še bolj intenziven, poln,…ko enkrat poizkusiš redkev, grah…njami